Gectigimiz hafta NPR radyosunda - ulusal halk radyosu- bir program vardi. Tesadufen denk geldigim..Story - hikaye ismi bu programin. Genelde insanlarin basindan gecen hikayeleri konu aliyor ve bazen cok ilginc olabiliyor. Gecen haftaki yayina bir mimar davetliydi. Kendisi yaklasik 3 yil once bir hastalik dolayisiyla kor olmus ve hala mimarlik yapiyordu. Simdi dedi binalarin akustik dizaynlarina daha cok bakiyorum. Insanlar genelde gorme duyulariyla dunyayi algiliyorlar, belki %80 civarinda duyularimiz bundan ibaret diger %20 si ise dokunma, duyma, tatma, koklama... Tabi gorme duyusunu kaybedince, diger duyularinizi daha cok dinliyorsunuz. Bir nevi islev kazandiriyorsunuz diger duyulariniza dedi... Tabi mimarlik gibi bir meslegi yapmasi daha zor bu sekilde ama azimliydi. Daha da onemlisi mutluydu, hayatla barisik gozukuyordu. Ogluyla nasil beyzbol oynadiklarini anlatti. Tabi topu ogluna o atiyormus, tersi durum daha tehlikeli olurdu.
Konu ilginc. Hislerimize odaklanmamak kismi ozellikle, ve dinlememek. Yolda giderken radyoyu kapattim bir sure sonra ve dinlemeye basladim yolu. Yandan gecen arabanin motor sesinden, arabayi gormeden ne olabilecegini tahmin etmeye calismak veya AC den gelen hafif hava kokusunun degisiminden havasi kirli bir bolgeye girdinizi tahmin etmek. Ufak bir citirtiyi degisik seylere yormak. Yolun kayganligini direksiyondan anlamak ve buzlu olabilecegini dusunmek...Aslinda insanin sinirlarini daha zorluyor ve hayata bakisinizi degistiriyor.
Konuyla ilgili Helen Keller'in hikayesi var. Gorme, isitme duyulari yok. Ayni zamanda konusmayi da bilmiyor cocukken. Tamamen karanlikta. Ilk koleje giden bu ozelliklere sahip Amerikali Keller - sanirim dunyadaki ilk kisidir de. Inanilmasi zor, mucize bir hikayesi var. Elleriyle konusmayi ve dinlemeyi ogreniyor o karanlikta ki, 1.5 yasindayken kor olmus yani hatirlayamacagi bir zamanda bir miktar iletisimi olmus dis dunya ile. Su demeyi ogrenerek basliyor macerasi, onu egitmeye gelen 'mucize' hocasiyla. Universiteyi bitirdigi gibi, Almanca Fransizca gibi dilleri de ogreniyor. Bir aktivist oluyor sonra. Kendisini komunistlikle suclayanlar oluyor. Eski bir filmi var, youtube'te bakip izlemenizi tavsiye ederim. Alabama ceyrekligi uzerinde Helen Keller'in resmi var Amerika'da. Yasamdan pes etmemek, gucluklere ragmen asilmak ve iyi degerlendirmek zamani sanirim Keller'in bize ogrettigi olsa gerek..
Referanslar:
1) http://thestory.org/archive/the_story_120310_fullshow.mp3/view
2) http://tr.wikipedia.org/wiki/Helen_Keller
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder