İnsanları Okumak - Bölüm 1




İNSANLARI OKUMAK 1 – Yazar: Jo-Ellan Dimitrius, Mark Mazzarella, Arıtan Yayınevi
Ağustos / 2001

(Özet uzun olduğu için bölümler halinde hazırladım. Keyifli okumalar)

Bu kitap daha iyi satış yapmak isteyen, ikna etmek isteyen veya eşini dostunun duygularını anlayıp onlara daha yakın olup, duygularını paylaşmak isteyen kişiler için hazırlanmış.

Yazar Amerika’da müvekkili için jüri üyesi seçimi yapıyormuş ve yıllardır biriktirdiği deneyimlerini bu kitapta aktarmış. (OJ Simson’un davasında da jüri üyesi seçimi yapmış) Haliyle çoğunlukla Amerikan kültürünü yansıtan düşünce ve davranışları anlatmış. Yine de bizim gibi TRT’nin amerikan filmleri kuşağı etkisiyle yetişmiş bir kuşak için bence faydalı ipuçları veriyor.

Kitap 7 ana bölümden oluşuyor:
Okumaya hazırlanmak, genel kalıplar, ilk izlenimleri değerlendirmek, çevre ile değerlendirmek, nasıl konuştuğu, nasıl göründüğünün (beden dili) okunması…

1 - HAZIRLIK
Gün 1’den hemen herkesi okumaya başlayacağınızı düşünmeyin. Hele ki sokaktan geçen tanımadığınız insanların akıllarından neler geçtiğini anlayabileceğinizi hiç düşünmeyin. Tek bir davranış veya tek bir söz yüzünden insanları hemen yargılayıp, etiket koymayın. Bunları yaparsanız ne olur? En basitinden çok şey kaçırmış olursunuz

Öncelikle amacımızı netleştirelim. Karşınızdaki kişiden ne bekliyorsunuz ki onu anlamaya, sözle dile getirmediği şeyleri anlamaya çalışıyorsunuz? Bu kişi bir iş anlaşmasının ucundaki kişi olabilir. O zaman sizin işinizle ilgili olan şeylere odaklanmanız ve onları anlamanız yeterli olacaktır. Ya da bu kişi eşiniz olabilir. O zamanda onun duygusal ifadelerini yakalamak belki çok daha fazla işinize yarayacaktır. Öncelikle ne aradığını belirleyin…

İnsanları anlamak için onlarla zaman geçirin. İlişkiyi derinleştirmek için onlarla telefonda konuşuyorsanız yüz yüze görüşmeye çalışın veya e-mail atmak yerine telefon edin veya en kötüsü haber göndereceğiniz yere yazın! Ancak bu şekilde ilişkinizi derinleştir ve davranışların altında yatan nedenleri anlayabilirsiniz.

Peki, karşı karşıya geldiğinizde insanları gerçekten dinliyor musunuz? Yoksa sadece dinliyor gibi yapıp önce kendinizi mi kandırıyorsunuz? Cevap vermeye çalışmadan önce durun ve dinleyin! Belki sizin söylediğini sandığınız şeyi söylemiyordur! Daha da kötüsü onu dinlerken objektif misiniz? Yoksa sizi duygularınız ve korkularınız mı yönlendiriyor. Şu noktalar objektifliği bozan noktalardır, bunlara dikkat edin:
• Duygusal bağlılık
• İhtiyaç hali
• Korku
• Savunma

Çoğu insan önce karşısındaki ona açılırsa açılır. İnsanlar kendilerine yakın olan kişilerle iletişim kurmaktan hoşlanır. Önce siz kapınızı açın, bakalım onlar size ne kadar yaklaşıyorlar…

Sonuç olarak sonsuza kadar verileri inceleyebilirsiniz ama bir karar verip uygulamanız gerekli. Yoksa anladıklarınızı doğru olup olmadığına emin olamazsınız

2 - KİŞİLİK KALIPLARI

Bir kişi ile ilk defa yüz yüze geldiniz. Değerlendirmek içinde uzun uzun zamanlarınız yoksa yapacağınız ilk şey size ilk çarpan özelliklerine konsantre olmaktır. Örneğin vücudunun rahatça görülebilen bir yerinde bir grubu ifade eden bir dövme varsa, grubun davranışını doğrudan benimsediğini düşünmek kolay olacaktır.

Yine de tek bir veriden hemen yargıya varmamakta fayda var. Gözlemleyin ve diğer gördükleriniz ilk yargınızı destekliyor mu karar verin. Bütüne bakmak sizin kurtarıcınız olacaktır.

Aykırılıkları yakalayın. Genel normlardan sapmalar o kişi hakkında bazı şeyleri rahat görmenize yardımcı olabilir.

Tüm bu gördükleriniz o anki ruh hali ile ilişki olabilir. Örneğin o gün üzücü haber almış bir kişi derbeder bir halde olabilir. Bu onun sürekli olarak bu şekilde olduğunu göstermez.

Bir diğer özellik de seçilebilen veya seçilemeyen özelliklerdir. Makyaj veya bir estetik ameliyat seçilebilen bir özelliktir ama bir sakatlık hali seçilemeyen bir özelliktir ve bunlar ayrı ayrı değerlendirilebilir.

Çabucak yargıya varmak zorundaysanız kitap size şu 3 rahatça kehanet edilebilir özeliklere bakmanızı öneriyor:
1- Merhamet
2- Sosyoekonomik geçmiş
3- Yaşamdan hoşnutluk

Devam edecek....

2 yorum:

Adsız dedi ki...

kitabın yayını önemli mi bir arıtan bir de koridor yayınları var bildiğim kadarıyla

Banu dedi ki...

Ben Arıtan yayın evinin kitabının özetini paylaşmıştım. Diğer yayınevinin kitabının yazarı da aynı görünüyor ama içerik aynı mı emin değilim.