İnsan Kaynaklarında Yeni Trend: IK 3.0

Yazının orjinal adresi: http://fistikyesili.com/2011/02/07/insan-kaynaklarinda-yeni-trend-ik-3-0/

1990′lı yılların sonlarına kadar iş arayanların en çok tercih ettiği yöntem elden CV bırakmaktı. İş başvurusu yapılmak istenen şirkete şahsen gidilip CV’ler o zamanki genel adıyla Personel Müdürlüğü’ne elden teslim edilirdi. Çoğunlukla kullanılan bir diğer yöntem de faks ile özgeçmiş gönderimi idi. 2000 yılından itibaren ise işe alım ve başvuru süreçlerinde yeni bir döneme girildi. Hızla gelişen ve yaygınlaşan internet erişimi sayesinde www.kariyer.net’in başını çektiği insan kaynakları siteleri açılmaya başlandı.

Bu yeni dönemde işe yerleştirme süreçleri kolaylaştı, hızlandı ve çok daha verimli hale geldi. Yine bu dönemde birçok şirket de kurumsal internet adreslerinde CV toplama ve değerlendirme yapmaya başladılar. Günümüzde de insan kaynakları ve kurumsal web siteleri iş arayanların,işverenlerin ve IK danışmanlık şirketlerinin en çok başvurdukları platform durumunda.

Özellikle 2010 yılından itibaren benim adına IK 3.0 adını verdiğim yeni bir döneme girdiğimizi düşünüyorum. IK 3.0′ın ne olduğunu anlatmadan önce müsadenizle 2000 yıllarda hayatımıza giren sosyal medya servislerinin en populerlerine göz atalım.

1999 blogging: halka açık günlük tutmak. Eskiden size özeldi artık genel.

2003 linkedin : genellikle iş ilişkisi içinde bulunduğumuz insanlardan oluşan iş ağı olarak özetleyebileceğimiz site.

2004 facebook : O artık bir fenomen. Market değerinin 50 milyar dolar olduğu söyleniyor.

2006 twitter: çevrimiçi insanların son göz ağrısı. son dakika haberlerini en çabuk öğrenebileceğiniz sürekli gelişen, değişen, mahremiyetin kurallarını yeniden yazan zıpır platform.

Bunlara ek olarak youtube gibi video paylaşım siteleri, flickr gibi resim paylaşım siteleri, foursquare gibi konum bazlı servisler ve daha neler neler var. Sıkı internet kullanıcıları arasında bu servislerin bir çoğunu aktif olarak kullanan birçok tüketici mevcut. Bu profildeki kullanıcılar aktif olarak düşündüklerini, gördüklerini, öğrendiklerini, resimlerini, konumlarını, videolarını paylaşıyorlar. Aslında uçsuz bucaksız internet dünyasına eğitimleri, iş tecrübeleri, fikirleri, yaşam tarzları, zevkleri, hayata bakış açıları veya karakterleri ile imza atıyorlar.

Son yılların populer kavramı yakınsama, 3 genç girişimciyi tetikledi ve yukarıda sıraladığım servis profillerini bir araya getiren about.me ortaya çıktı. about.me, 20 Aralık 2010′daki lansmanından sadece 4 gün sonra AOL (amerika online) tarafından satın alındı. IK 3.0 olarak ifade ettiğim yeni IK trendinin dayanağı da işte bu parlak fikir. about.me sitesindeki tek bir profil üzerinden bir insanın mevcut tüm sosyal medya hesaplarına ulaşmak mümkün.

İşe alım konusunda uzman değilim ancak işverenlerin iş görüşmesi yaptıkları adayla ilgili eğitimi ve iş tecrübesinin yanında karakter özellikleri, yaşam tarzı, değerleri ve bunun gibi birkaç sayfalık bir özgeçmişten öğrenemeyecekleri verilere de önem verdiklerine eminim. İşte aslında sosyal medya profillerindeki güncelleme, paylaşım ve iletişim adayın bu özellikleri hakkında kapsamlı veri sağlıyor. Diğer bir ifade ile sadece özgeçmişine veya mulakattaki performansına göre edinebilecek izlenimin çok daha zengin, objektif ve gerçekçi olanını sosyal medyadaki tarihçesine göz atarak anlayabilmek mümkün.

Tabiatıyla günümüzde linkedin, facebook, twitter gibi servisleri kullanmayan, blog yazmayan çoğunluk bir kitle var. Ama bundan çok değil 10 sene sonra işe yerleştirme için kullanılacak enstrümanın sadece bir internet adresinden ibaret olacağını düşünüyorum.

Soru: Özgeçmişini gönderir misin?
Cevap: http://about.me/uboynudelik
 
Yazan: Uygar Boynudelik
Şehir: İstanbul

Hiç yorum yok: