Yeni adres ve Motivasyon!

:) artık adresimiz http://www.uspayi.com/

Yaklaşık 1 aydır hosting firmasının yönlendirme yapmasını bekliyordum, en sonunda bilinen bir motivasyon tekniği ile (ki kendisini pek sevmem aslında) "siz bunu başaramayacak gibi görünüyorsunuz, en iyisi ücretimi iade edin" diyerek yapmalarını sağladım.

Motivasyonun kelime anlamı güdü demektir. Daha da açarsam, bir işi yapmak için duyulan istek, arzu demektir. İş verenler (ya da benim gibi müşteriler) bu konuya önem veriyorlar çünkü yüksek motivasyona sahip çalışanlar her zaman daha düşük maliyetle daha yüksek kalitede iş yapabilirler.

Nasıl yani? Şöyle: (yine günlük hayattan bir örnek) mağazaya girdiğinizde satıcının yüzündeki ifade "az önce limon yedim o yüzden böyle ekşidim" şeklinde olduğunda o mağazadan hiç bir şey almadan çıkmanız daha muhtemeldir. Ancak sizinle ilgili ve yüzünde enerji olan bir satıcı size dükkanı da satabilir. (başka faktörlerde var tabiki) Eğer ki siz bir mağaza sahibi olsaydınız hangisini tercih ederdiniz? Mağaza sahibi değil de müşteri olduğunuzu düşünün, yine de hangisini tercih ederdiniz.

Motivasyon biraz da kişinin yaptığı işten, yaşadığı hayattan ne kadar keyif aldığı ile ilgilidir. Depresyondaki bir kişinin genel çökkünlük halinde içindeki hayat enerjisini canlandırmak için yardıma ihtiyaç duyacaktır. Bununla beraber canlı ve enerjik insanlar bizi de canlandırır ve harekete geçirir.

Motivasyon konusunda en ünlü kişi Maslow'dur ve en ünlü çalışması da ihtiyaçlar hiyararşisidir sanırım. (Herzberg hijyen teorisi'de incelenmelidir)

Maslow der ki insanların 5 temel ihtiyacı vardır:




  • Fizyolojik ihtiyaçlar: yemek, uyku, vb.


  • Güvenlik ihtiyaçları: barınma, iş sahibi olma, fiziksel korunma vb.


  • Sevgi ve aidiyet ihtiyaçları: sevme, sevilme ve bir yere ait hissetme (gruba, millete, futbol takımına vb.)


  • Saygı ihtiyacı: sosyal olarak tanınma, mevki, statü sahibi olma vb.


  • İdeallerini ve yeteneklerini geliştirme ihtiyacı: ideallerini hayata geçirme (örneğin açlara yardım etmek için hayır dernekleri kurma ve bu tarz işlerde çalışma)

Bu 5 bileşeni bir piramide yerleştirir ve bir ihtiyaç tamamlanmadan diğeri başlamaz der. Mesela yemek veya uyuma veya yaşamla direk ilgili bir ihtiyaç tamamlanmadan güvenlik ihtiyacı başlamaz der. Bu noktalarda şöyle itirazlar gelebilir, gandhi açlık grevini idealleri için yapıyordu.

Tamamen haklısınız. Ancak burada şunu da unutmamız gerekir ki her kişinin ihtiyacının boyutları bir diğer kişiden farklıdır. örneğin günde 5 saatlik bir uyku benim için yetiyor olsada bir bebek için 15- 16 saatlik bir uyku şarttır.


Çalışanlar motive edilirken kişinin kendi ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Örneğin çalışanlara yüksek maaş verilmesi tümünü mutlu etmeye yetmeyeceklerdir. Bazen iş verenlerin "ya bunlara da çok para veriyoruz ama mutlu edemiyoruz" repliklerini en - azından dizilerde - duyuyorsunuzdur. Bunun temel nedeni iyi bir insan kaynakları yönetimi yapılmamasıdır. Sonuçta güdülenmiş bir insan, kararlaştırılmış işi başarıyla her zaman tamamlayacak ve mutlu bir birey olarak hayata karışacaktır.


Pozitif güdü, tüm toplumu pozitif olarak etkiler. Gülümseyen bir kişiyi gördüğümüzde biz de gülümseyebiliriz ;)


Not:


1- Benim kullandığım ve kullanmaktan mutlu olmadığım motivasyon tekniği direk kolarak güvenlik ihtiyacına dokunuyor. Yani parayı iade edin demek, kazançtan kayıp olduğu için güvenlik ihtiyacını tetiklemektedir.


2- Yeni adresimizin bende yarattığı motivasyon ise aidiyet ihtiyacınından geliyor. Artık yerimiz yurdumuz daha belli :)

Hiç yorum yok: